Konge eller dronning for en dag

Fødselsdagseventyr

Hello world

Fødselsdag i Birkely

 

Vi gør meget ud af fejre børnenes fødselsdag i Birkely. Vi pynter op med de fine tallerkner, servietter, blomster, krystaller og andet pynt.


Vi laver en fødselsdag trone, hvor fødselsdagsbarnet må sidde med fødselsdagskappen og kronen på. Disse må barnet bære hele dagen, hvis det ønsker.


Dagen starter med en lille fødselsdags morgenkreds ca. kl.8.30, hvor vi har tradition for at synge sanglegen med Tornerose på det høje slot. Herefter går vi til bords, og inden maden synger vi fødselsdagssang.


I skoven har vi endnu en fødselsdagskreds med sang, og her må fødselsdagsbarnet vælge en sang eller sangleg, som han eller hun holder særligt meget af.

 

Eventyret til fødselsdagene er et ganske særligt et. Her får hvert barn på sin fødselsdag fortalt deres helt eget lille eventyr om deres liv, ud fra en lille tekst, vi har fået fra jer forældre. Så hvert fødselsdagseventyr bliver en lille personlig historie om hvert barn. Men selve opbygningen af fødselsdagseventyret er den samme hver gang.


At vi fortæller det samme eventyr, hver gang et barn holder fødselsdag, giver ro og forudsigelighed på dagen. Vi gør de samme ting – synger de samme sange. Samme rytme, samme forløb med kreds og eventyr. Vi tænder fødselsdagslys og pakker gave ud.


Alt er trygt og godt.


Fødselsdagseventyret:

 

Dette fortælles til børnene fra de er 4 år og opefter. De 3-årige fejrer vi med en ganske lille fødselsdag og med et lille vers i stedet for et eventyr.

For (ex) 5 år og lidt flere dage siden var du Peter slet ikke hernede på jorden, nej du var oppe I himlen hos din Skytsengel, og her havde du det godt.


Af din skytsengel havde du fået en kugle af det pureste guld, og den elskede du at lege med. Du kastede til den ene hånd fra den anden.

Pludseligt kastede du den så højt, at den helt forsvandt.


Du kiggede foroven og forneden, og pludseligt så du den ligge der på den allernederste sky. Da du ville gribe ned efter den fik du et kig ned til jorden. – og dernede så du et hus/lejlighed med en far og en mor, (Og hvis ældre søskende).


Moderen sad og strikkede/eller ordnede noget meget småt tøj og faderen stod og gjorde en lille bitte seng klar. Det var lige som om de ventede på noget.


Da sagde du til din skytsengel “Åh hvor ser der dejligt ud dernede - der vil jeg vel nok gerne ned og bo. Så kiggede din skytsengel på dig og sagde “det er lige præcis dig, de venter på. Men først skal du ud på en lang rejse”.


Og så rejste I – forbi stjernerne, der glimter på himlen. Forbi solen der lyser om dagen, og forbi månen der lyser om natten, og til sidst kom I til regnbuen, som er himmelens port.


“Her skal du lægge dine himmelklæder”, sagde skytsenglen. Det gjorde du, og du lagde dig til at sove. Og da kom mor og bar dig under sit hjerte i mange dage og mange nætter, indtil for præcist 5 år siden da du kom til verden.

 

De var så glade og lykkelige for, at det netop var dig der kom til dem.
Og så kom den dag, hvor du skulle have et navn. Mor og far de tænkte og tænkte.


Og der blev helt stille, så stille som når en engel træder gennem rummet
Da kiggede mor og far på hinanden og sagde:  "Han skal da hedde Peter". Og det var netop det navn, du fik.

 

Følgende sammenskrives af små historier og beskrivelser, som forældrene giver til os en uge inden fødselsdagen:
En lille anekdote fra hvert år jeres barn har levet.  


Eksempelvis …                                                           

1 år lærte at gå, startede i vuggestue hvor du blev passet af Birthe..

2 år: Elskede at besøge farmor og farfar og gå tur med hunden Hugo, lege med yndlingsdukken…..

3 år: startede i Birkely, ferie i Italien, besøge kusine Sandra….

4 år: lærte at cykle på den store nye grønne cykel, fik lillebror, …

Osv.


Så kære Peter. Hjertelig tillykke med din 5-års fødselsdag.
Det bliver spændende, hvad der skal ske, nu hvor du er 5 år.
Spændende hvad du vil komme til at opdage, og hvad du vil komme til at opleve.


Vi synger:
Ønsker på din fødselsdag, glæde og lykke til dig, lys på din vej.

 

 

Forældredeltagelse:

 

En uge inden fødselsdagen afleverer forældrene en lille beskrivelse af deres barn, der så fortælles ind i eventyret.


Det er vigtigt at børnene ikke ved, at I giver os denne tekst, da magien ved et fødselsdagseventyret netop ligger i, at vi som voksne på stuen kan fortælle jeres barns eventyr, som om vi havde været en del af dette.


Det samme med gaven som børnene får på dagen; det er en ting, som de små dværge har lavet til barnet.


Til fødselsdagen må barnet meget gerne medbringe noget spiseligt til formiddagsmaden. Det kunne være kage, Boller, tørret frugt/nødder, frugt eller lign. Vi vil meget gerne undgå slik.